Wołowina z brokułami. Kuchnia chińska.

Wołowina z brokułami. Kuchnia chińska.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Trudno było zdobyć niektóre składniki dania, ale udało się. Danie kuchni chińskiej.

Składniki

  • 600 g chudej wołowiny
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sojowego
  • 250 g brokułów
  • 8 łyżek chińskiego sosu z czarnej fasoli
  • 1 łyżeczka ziarna sezamowego

Przygotowanie

  1. Mięso pokroiłem w paski, wymieszałem z mąką kukurydzianą, olejem sezamowym i sosem sojowym. Rozgrzałem wok. Jak był gorący i zaczął delikatnie dymić polałem go olejem sojowym. Ułożyłem w nim wołowinę. Smażyłem ją na dużym ogniu, szybko mieszając, aż mięso zbrązowiało. Wyjąłem je z woka łyżką cedzakową i odstawiłem na chwilę. Brokuły wcześniej umyte podzielone na małe różyczki wsypałem do woka, smażyłem przez 2 minuty energicznie przy tym mieszając je. W trakcie smażenia podlewałem je wodą, aby podgotowały się odrobinę na parze.
    Do miękkich, ale wciąż jędrnych brokułów dodałem sos z czarnej fasoli oraz mięso, dokładnie wymieszałem wszystkie składniki. Smażyłem przez kolejną minutę. Na koniec posypałem danie ziarnem sezamowym

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 06 października 2020
Pyszotka:)
KulinarnaChwila 06 października 2020
Pyszotka:)
Futka 06 października 2020
Pyszne połączenie <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 600 g chudej wołowiny
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sojowego
  • 250 g brokułów
  • 8 łyżek chińskiego sosu z czarnej fasoli
  • 1 łyżeczka ziarna sezamowego
Składniki