Wołowina w octowej marynacie

Przepis dnia 2009-12-09
Wołowina w octowej marynacie
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: biurwa
Wołowina rozpływa się w ustach.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wołowinę kroimy w plastry i zalewamy octem, by całe mięso było w zalewie. Tak przygotowane mięso zostawiamy na noc w lodówce. Ocet sprawi że mięso będzie miękkie i lekko kwaskowate.

  2. Na drugi dzień mięso wyjmujemy z octu, na patelni roztapiamy olej z margaryną i rumienimy na nim mięso z obu stron. Następnie posypujemy je solą lub Vegetą, oraz słodką papryką, podlewamy wodą i dusimy do miękkości, czyli ok. 45 – 60 minut. Gdy mięso jest już gotowe wyjmujemy je, a do sosu który został z mięsa na patelni dodajemy wodę z mąką z śmietana i musztardą tworząc sos, doprawiamy go jeszcze do smaku i gotowe. Mięso najlepiej smakuje z kluseczkami i buraczkami.

Komentarze do przepisu (7)

koko6 06 grudnia 2009
A jaki ma być ocet,bardzo proszę o odpowiedz.
biurwa 06 grudnia 2009
Ja osobiście robię z najzwyklejszego octu, ale myślę że na winnym czy jabłkowym też można.
Sugarspice 09 grudnia 2009
bardzo ciekawy przepis, dodaje do ulubionych :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki