Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wołowina po burgundzku"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Składniki
Wołowinę pokrój w dużą kostkę, a boczek w małą. Podsmaż boczek na oleju w garnku. Cebulki oczyść i dodaj do boczku i zrumień delikatnie.
Dodaj wołowinę i zrumień ją ze wszystkich stron. Dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką i podsmażaj jeszcze chwilę. Wlej wino, jeśli nie zakrywa mięsa, dolej wody, tak aby mięso było zanurzone.
Zwiąż zioła nicią spożywczą w pęczek i włóż do mięsa. Kiedy zawrze, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem, aż wołowina będzie zupełnie miękka (ok. 1,5 godziny).
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zostaw na minimalnym ogniu. Obierz i umyj ziemniaki, pokrój w grube frytki. Rozgrzej olej na głębokiej patelni i usmaż frytki. Podawaj z duszonym mięsem.
Czas przygotowania: 100 minut 540 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień