Wołowina pieczona w warzywach na czerwonym winie

Wołowina pieczona w warzywach na czerwonym winie
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Pyszny, lekki i aromatyczny gulasz wołowy, pieczony w dużej ilości warzyw na czerwonym winie:)

Składniki

  • 1 kg wołowiny
  • 3 papryki ( 1 żółta, 1 zielona i 1 czerwona)
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 średni seler
  • 1 por (biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 3 kuleczki ziela angielskiego
  • 3 kuleczki jałowca
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 butelki czerwonego wytrawnego wina
  • Kasza (u mnie tym razem gryczana, ale smakuje także np. z kuskusem)

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w kostkę. Olej rozgrzewamy. Mięso obsmażamy do zrumienienia. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Do naczynia żaroodpornego przekładamy podsmażone mięso, dodajemy warzywa, pokrojony w plasterki czosnek, rozmaryn, kmin rzymski oraz pieprz i sól. Zalać winem i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

  2. Piec około 2,5 godziny, co jakiś czas mieszając. Pod koniec możemy doprawić jeszcze do smaku pieprzem i solą.
    Podajemy z ugotowaną kaszą.
    Smacznego:)

Komentarze do przepisu (2)

Futka 17 czerwca 2014
Pycha! Musi być niezwykle aromatyczna z tymi ziołami - mniam.
Konto usunięte 19 czerwca 2014
pyszności,bardzo ciekawe danie!
Składniki
  • 1 kg wołowiny
  • 3 papryki ( 1 żółta, 1 zielona i 1 czerwona)
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 średni seler
  • 1 por (biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 3 kuleczki ziela angielskiego
  • 3 kuleczki jałowca
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 butelki czerwonego wytrawnego wina
  • Kasza (u mnie tym razem gryczana, ale smakuje także np. z kuskusem)
Składniki