Wołowina na ostro

Wołowina na ostro
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irma72
smaczne i sycące danie

Składniki

Przygotowanie

  1. Wołowinę przypraw solą, pieprzem, oregano i mieszanką papryk, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 2 godziny w chłodne miejsce.

  2. Pora pokrój w półplastry, cebulę w kostkę, paprykę w dużą kostkę, a czosnek posiekaj i utrzyj z odrobiną soli. W rondlu rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, pora i czosnek przez 5-7 minut. Mięso oprósz mąką, dodaj do rondla i całość razem z warzywami obsmaż na rumiano.

  3. Następnie dodaj liść laurowy, wino, pomidory, bulion i duś na małym ogniu około 1 godziny. Po tym czasie dodaj paprykę i duś ok. 15 minut. Na końcu dodaj odcedzoną fasolkę i gotuj razem kolejne 10-15 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

  4. Przed podaniem każdą porcję mięsa udekoruj kleksem ze śmietany. Podawaj z ryżem lub kluskami kładzionymi i surówkami.

  5. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (4)

irma 25 stycznia 2013
Czytam ten przepis i ściska mnie w dołku. Oczywiście do ulubionych i do zrobienia na obiadek. Szkoda, że nie... Czytaj całość »
Czytam ten przepis i ściska mnie w dołku. Oczywiście do ulubionych i do zrobienia na obiadek. Szkoda, że nie robisz zdjęć, bo przepisy są fajne.
Konto usunięte 25 stycznia 2013
tak, Irma ma świetne jakby jeszcze foty były to hoho !
irma72 27 stycznia 2013
przy najbliższej okazji jak będę gotować moje dania to postaram się po kolei wrzucać zdjęcia - a wołowinę... Czytaj całość »
przy najbliższej okazji jak będę gotować moje dania to postaram się po kolei wrzucać zdjęcia - a wołowinę polecam niebo w gębie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki