Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wołowina duszona w sosie pomidorowym"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1188
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 121
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 141
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1188
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 121
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 141
Składniki
Mięso pokrój w plastry, umyj i osusz na papierowym ręczniku. Na głębokiej patelni (lub w garnku) rozgrzej oliwę, połóż plastry mięsa. Całość dopraw solą i pieprzem. Podsmaż z obu stron, przełóż na talerz i odstaw w ciepłe miejsce.
Szalotki, czosnek, marchewkę i seler naciowy oczyść i drobno pokrój. Na tłuszczu powstałym z pieczenia mięsa podsmaż szalotkę i czosnek. Dodaj marchewkę, seler naciowy i oczyszczone kurki. Przyrumień. Wlej przecier pomidorowy i wino. Zagotuj.
Dodaj kapary, oliwki i włóż podpieczone mięso. Wrzuć tymianek i całość zalej odrobiną wody. Następnie przykryj i duś na wolnym ogniu przez 70 minut. W trakcie gotowania podlewaj wodą. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Danie podawaj z pieczonymi ziemniakami.Źródło: Na żywo