Mięso umyć,pokroić w plastry większe,mniejsze ,zależy od wielkości mięsa,dodać czosnek suszny,kminek,przyprawy ,dokładnie wymieszać,przykryć i dać do lodówki na noc.
Na drugi dzień mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego ,zalać szklanką wina,wymieszać i dać do nagrzanego piekarnika do 200st. pod przykryciem.
Piec około 1,5 godz.
Osobno usmażyć cebulę pokrojoną w piórka,kiedy ma złoty kolor dolać trochę sosu i zblendować.
Odlać szklankę sosu spod mięsa wystudzić,dodać łyżkę mąki pszennej ,dokładnie rozmieszać.
Mięso wyjąć z naczynia na talerz,wlać mąkę roztrzepaną do sosu i zagotować.
Włożyć mięso spowrotem do sosu ,ja przełożyłam wszystko do rondla,lepiej się kończyło gotowanie ,doprawić do smaku .Zagotować.
Zamieszać ,sos jest aromatyczny i pyszny,pachnący winem.
Smacznego życzę!
Komentarze do przepisu (19)
*Przejdziesz do wersji klasycznej