Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Włoski sos do makaronu"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 21
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 207
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 185
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 21
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 207
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 185
Składniki
Pomidory sparz, obierz ze skórki, miąższ pokrój na cząstki. Marchewki obierz, umyj, potnij w kosteczkę albo grubo zetrzyj. Por oczyść, opłucz, drobno pokrój. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami, a strąk opłucz, osusz, potnij na niewielkie kawałeczki.
W garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć makaron. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 8 minut. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dołóż marchewkę i koncentrat pomidorowy. Krótko razem zasmaż. Dodaj kawałeczki papryki, pora oraz cząstki pomidorów. Dolej bulion i doprowadź do wrzenia.
Sos przypraw do smaku solą, pieprzem oraz chili. Duś bez przykrycia jeszcze 8–10 minut. Makaron odcedź, osącz na sitku. Polej przygotowanym sosem. Posyp posiekaną bazylią i wiórkami parmezanu.Źródło: Naj