Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo prosty, aromatyczny i łagodny w smaku gulasz na bazie klasycznego soffritto - jedno z tych dań, które zawsze się udają i same się robią ;-)
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 258
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 10
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 79
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 5021
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 258
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 10
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 79
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 5021
Składniki
mięso oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i odstawiamy
cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, z łodyg selera odcinamy liściastą część, a potem każdą łodygę kroimy wzdłuż na połowę, a następnie w niewielką kostkę
pokrojone warzywa wrzucamy do rondla (wybieramy taki z przykryciem i grubym dnem), dolewamy oliwę, dokładnie mieszamy i dopiero w tym momencie wstawiamy na średni ogień i smażymy przez ok 15-20 min często mieszając - cebula i seler powinny się zeszklić
teraz do warzyw dolewamy wino i gotujemy kilka minut, aż większość płynu odparuje, dodajemy tymianek, jeszcze chwilę dusimy i bazę do gulaszu (czyli soffritto) mamy gotową
teraz do rondla dodajemy mięso oraz przecier pomidorowy, dolewamy ok 100 ml wody, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu przez ok. 1,5 - 2 godziny
jak już mięso będzie miękkie, to pozostaje nam tylko doprawić gulasz solą i pieprzem, no i gotowe
podajemy makaronem lub gnocchi, możemy danie posypać startym, twardym serem, smacznego ;-)