Wiosenny obiad

Wiosenny obiad
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Nie jest to wyrafinowane i ekskluzywne danie. Nam bardzo ono smakuje ,zawsze z wytęsknieniem czekamy na "świeżynki". Prosto ,lekko i smacznie ,tak jak u babci. Mniam!

Składniki

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 300 g ogórków gruntowych
  • 3 łyżki śmietany
  • ocet do smaku
  • sól ,pieprz
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Cebulę siekamy i szklimy ją na smalcu. Dodajemy do ziemniaków ,dokładnie (lekko) mieszamy.
    Ogórki obieramy ,kroimy w talarki. Szczypior siekamy ,dodajemy do ogórków ,mieszamy ze śmietaną. Do smaku doprawiamy octem ,solą i pieprzem.
    Jajka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (na łyżeczce masła) ,oprószając solą i pieprzem. Żeby żółtko się nie ścięło ,zaraz wbiciu jajka na patelnię ,zmniejszamy płomień. Podajemy z młodymi ziemniaczkami oraz mizerią.

Komentarze do przepisu (3)

Futka 24 kwietnia 2015
wiosenne smakołyki - mniam! :)
Konto usunięte 24 kwietnia 2015
To danie też przypomina obiadki u Babci, a u mnie też często gości:)Jeszcze bym dorzuciła koperku:))
BEATA1978 24 kwietnia 2015
Pyszne, domowe jedzonko :)
Składniki
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 300 g ogórków gruntowych
  • 3 łyżki śmietany
  • ocet do smaku
  • sól ,pieprz
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka masła
Składniki