Wiosenne placki

Wiosenne placki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: biurwa
Lekkie, delikatne i pełne smaku placki.

Składniki

  • Ziemniaki 3 duże
  • Kalarepa, 2 średnie
  • Marchew 1 duża
  • Pietruszka korzeń, 1 duża
  • Koperek, garść
  • Szczypiorek, garść
  • 3 jajka
  • Mąka pszenna, 1,5 łyżka
  • Mąka ziemniaczana, 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz, po łyżeczce
  • Olej rzepakowy, do smażenia

Przygotowanie

  1. Warzywa obieramy, marchew, pietruszkę i kalarepę, ścieramy na dużych oczkach, a ziemniaki i czosnek jak zawsze na miał, mieszamy dodajemy sól, pierz, drobno pokrojony koperek i szczypiorek, mąkę i jajka, dokładnie mieszamy. Żeby usunąć nadmiar wody, masę wylewam na drobne sito. Rozgrzewam olej na patelni i zaczynam smażenie. Upieczone placki wykładam na papierowe ręczniki, by usunąć nadmiar tłuszczu. Podaje z zimną maślanką.

  2. Lepiej robić małe placuszki, wtedy lepiej się przewraca na drugą stronę.

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 23 maja 2014
lubię bardzo....poproszę jednego.
konhambos 23 maja 2014
pychotki
Konto usunięte 23 maja 2014
pyszności...:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ziemniaki 3 duże
  • Kalarepa, 2 średnie
  • Marchew 1 duża
  • Pietruszka korzeń, 1 duża
  • Koperek, garść
  • Szczypiorek, garść
  • 3 jajka
  • Mąka pszenna, 1,5 łyżka
  • Mąka ziemniaczana, 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz, po łyżeczce
  • Olej rzepakowy, do smażenia
Składniki