Wigilijne uszka z grzybami

Wigilijne uszka z grzybami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Wigilijne uszka z grzybami

Składniki

  • Mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
  • Woda gorąca 1/2 szklanki
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Farsz:
  • Grzyby suszone 30 g
  • Cebula mała
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Grzyby namoczyć w wodzie całą noc. Kolejnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miękkości ok 1 godzinę.


    Cebulę pokrojoną w kosteczkę zeszklić na oleju.


    W maszynce przemielić na średnich oczkach grzyby. ( Możemy również wszystko drobno pokroić). Całość wymieszać dodać podsmażoną cebulkę. Doprawić solą oraz pieprzem i ponownie wymieszać.
    Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść gładkie ciasto. ( w razie konieczności podsypać odrobiną mąki).
    Cienko rozwałkować i za pomocą kieliszka wyciąć kółka.

    Po kolei do każdego kółka włożyć kulkę farszu i skleić jak tradycyjnego pieroga , dodatkowo sklejając ze sobą jego końce.

    Gotujemy z osolonej wodzie. ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z czerwonym barszczem. Przepis znajdziecie również na moim kanale.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 27 listopada 2020
Pyszotka;)
Składniki
  • Mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
  • Woda gorąca 1/2 szklanki
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Farsz:
  • Grzyby suszone 30 g
  • Cebula mała
  • Sól
  • Pieprz
Składniki