Wieprzowina z ziemniakami

Wieprzowina z ziemniakami
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Potrawa kuchni kaszubskiej.

Składniki

  • 250 g mięsa wieprzowego (np łopatki)
  • 3 ziemniaki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • po łyżce posiekanego tymianku ,natki pietruszki i lubczyku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru
  • olej
  • sól ,pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w kostkę. Posiekaną natkę ,tymianek i lubczyk mieszamy z łyżką oliwy ,szczyptą pieprzu ,solą i obtaczamy w nich mięso. Wrzucamy na rozgrzany olej ,przyrumieniamy i przekładamy do rondla.
    Ziemniaki obieramy ,kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy do rondla z mięsem.
    Cebulę i czosnek siekamy ,szklimy ,oprószamy solą i dodajemy do całości. Dodajemy cukier i kilka łyżek wody zagotowujemy. Dusimy mięso na wolnym ogniu do miękkości (ok. 30 min).

Komentarze do przepisu (12)

gogusia 15 listopada 2014
ale pyszności :)
taura 15 listopada 2014
Bardzo smacznie wygląda :)
Konto usunięte 15 listopada 2014
Lubię takie dania ,,jednogarnkowe", smaki i aromaty przenikają wzajemnie tworząc bardzo smaczną potrawę,... Czytaj całość »
Lubię takie dania ,,jednogarnkowe", smaki i aromaty przenikają wzajemnie tworząc bardzo smaczną potrawę, czasami takie potrawy ,,duszę " pod przykryciem w piekarniku, a latem w ,,saganie" nad ogniskiem są również niepowtarzalne w smaku :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g mięsa wieprzowego (np łopatki)
  • 3 ziemniaki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • po łyżce posiekanego tymianku ,natki pietruszki i lubczyku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru
  • olej
  • sól ,pieprz
Składniki