Wieprzowina z Szanghaju

Wieprzowina z Szanghaju
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Mięso po chińsku, czyli wyraziste smaki w połączeniu ze słodkimi dodatkami, ja uwielbiam.

Składniki

  • 800 g karkówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki keczupu
  • półtora łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1/4 łyżeczki przyprawy pięć smaków

Przygotowanie

  1. Mięso pokroiłem w paski długości 10-12 cm i szerokości 4-5 cm.
    Wymieszałem ocet ryżowy, sos hoisin, ketchup, sos sojowy, miód, cukier, roztarty czosnek i przyprawę „pięć smaków”. Mięso ułożyłem w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Zalałem marynatą , przykryłem i wstawiłem na 3 godziny do lodówki.
    Następnie wyjąłem mięso z zalewy (marynatę pozostawiłem).
    Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni C. Do płytkiego żaroodpornego naczynia wlałem wodę do wysokości 1 cm, ustawiłem ja na dnie piekarnika. Naczynie z mięsem ustawiłem na ruszcie ponad naczyniem z wodą. Piekłem mięso, co jakiś czas smarując je marynatą, 45 minut. Gotowe mięso wyjąłem i odstawiłem, aby ostygło. Następnie pokroiłem je w poprzek włókien na paski. Podałem na zimno.

Komentarze do przepisu (3)

ciacho50 24 maja 2016
Ja też lubię takie smaki.
Docherro 24 maja 2016
Pyszności!
Obserwator 26 maja 2016
Warto wypróbować :)
Składniki
  • 800 g karkówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki keczupu
  • półtora łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1/4 łyżeczki przyprawy pięć smaków
Składniki