Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wieprzowina z pomarańczami i cytrynami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Do rondla wlej wino i soki, dodaj skórki i doprowadź do wrzenia.
Rozgnieć ziarenka pieprzu, jałowca i goździki. Zdejmij rondel z ognia i dodaj przyprawy. Przykryj i odstaw na godzinę.
Włóż mięso do garnka, zalej płynem i odstaw do lodówki na dwa dni.
Wyjmij mięso z marynaty (zachowaj ją), osusz papierowymi ręcznikami, posyp cukrem, przyklepując go do powierzchni mięsa.
W żaroodpornym naczyniu rozgrzej oliwę i obsmaż mięso ze wszystkich stron. Powinno się skarmelizować i przypiec (ok. 10 minut).
Przełóż schab na talerz i obsyp obficie solą.
Do naczynia po karmelizowaniu mięsa wlej ocet winny, zeskrob dokładnie to, co zostało, i podgrzewaj 2-3 minuty. Dodaj przecedzoną marynatę i redukuj na ogniu ok. 3 minut.
Przełóż mięso do garnka i duś na małym ogniu ok. 45 minut (uchylając pokrywkę).
Dodaj cząstki owoców, doprowadź do wrzenia i duś jeszcze 20 minut. Ostudź. Podawaj zimne lub podgrzane.Źródło: Olivia