Wieprzowina w sosie z ziemniakami i surówką.

Wieprzowina w sosie z ziemniakami i surówką.
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: btylza
Pokrojona w spore kawałki łopatka bądź szynka wieprzowa usmażona i podgotowana, sos wykonany na bazie usmażonej wieprzowiny podane z ziemniakami i dowolnie wybraną surówką. Ja podałem z surówką z białej kapusty i marchewki.

Składniki

  • mięso wieprzowe ( łopatka bądź szynka ) -około 60 dekagramów
  • Bejca do mięsa: sos sojowy ciemny - 1 łyżeczka, ,
  • ocet balsamiczny- 1 łyżeczka, olej rzepakowy - 4- 5 łyżek,
  • musztarda sarepska- 1 łyżeczka
  • sól morska- 1 płaska łyżeczka
  • pieprz mielony- 1/4 łyżeczki
  • bazylia świeża lub suszona
  • majeranek świeży lub suszony
  • mąka do zagęszczenia sosu

Przygotowanie

  1. 1 - mięso kroimy na kawałki o grubości około 2 cm.

    2 -przygotowujemy bejcę
    - w misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki do bejcy

    3 - mięso wkładamy do bejcy, dokładnie obtaczamy w niej kawałki mięsa
    miskę zamykamy przy pomocy folii spożywczej i wstawiamy na 2 - 3
    godziny do lodówki.

  2. 1- po wyjęciu z lodówki, mięso układamy na rozgrzanej patelni ( bez dodatku tłuszczu ponieważ tłuszcz był w bejcy) i obsmażamy z obydwu stron na ,,rumiano"

    2- po obsmażeniu przekładamy mięso do garnka lub brytfanki (w zależności od tego ile chcemy zrobić sosu)

    3- na patelnię wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia równocześnie mieszając drewnianą łopatką aby wypłukać całą kwintesencję po smażeniu po czym zalewamy nią mięso

    4- do garnka lub brytfanki z mięsem w miarę potrzeby dolewamy przegotowanej wody i gotujemy na małym ogniu około 30 minut aż mięso będzie ,, aldente"

    5- w razie potrzeby ,, zaciągamy" sos mąką aby był bardziej gęsty i doprawiamy do własnego smaku

  3. Podajemy jako danie główne wraz z ziemniakami, oraz dowolną surówką.

    UWAGI!

    Można przygotować dowolną ilość mięsa i sosu ponieważ podamy go na drugi dzień jako danie z makaronem.
    W tym przypadku trzeba będzie bezwarunkowo sos zagęścić.

Komentarze do przepisu (2)

szczotka_od_kija 28 kwietnia 2013
wygląda bosko!
btylza 30 kwietnia 2013
I tak samo smakuje!
Składniki
  • mięso wieprzowe ( łopatka bądź szynka ) -około 60 dekagramów
  • Bejca do mięsa: sos sojowy ciemny - 1 łyżeczka, ,
  • ocet balsamiczny- 1 łyżeczka, olej rzepakowy - 4- 5 łyżek,
  • musztarda sarepska- 1 łyżeczka
  • sól morska- 1 płaska łyżeczka
  • pieprz mielony- 1/4 łyżeczki
  • bazylia świeża lub suszona
  • majeranek świeży lub suszony
  • mąka do zagęszczenia sosu
Składniki