Wieprzowina w sosie piwnym

Wieprzowina w sosie piwnym
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Super mięsko na obiad.

Składniki

  • łopatka wieprzowa bez kości 70 dag
  • Włoszczyzna 1 pęczek
  • Cebula biała 1 szt
  • piwo ciemne 1 szklank
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Liść laurowy
  • pieprz czarny ziarnisty
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Włoszczyznę umyć i pokroić razem z cebulą , gotować w ½ litry wody z przyprawami, następnie włożyć mięso, chwilę podgotować i zebrać szumowiny z wywaru. Po czym wlać piwo i dusić mięso na wolnym ogniu przez godzinę. Po ugotowaniu wyjąć mięso, wywar przecedzić i zagotować. Mąkę wymieszać w odrobinie zimnej wody, połączyć z łyżką wywaru i wlać do sosu i mieszając zagotować, całość przyprawić do smaku. Mięso pokroić na porcje , polać sosem i podawać z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

Składniki
  • łopatka wieprzowa bez kości 70 dag
  • Włoszczyzna 1 pęczek
  • Cebula biała 1 szt
  • piwo ciemne 1 szklank
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Liść laurowy
  • pieprz czarny ziarnisty
  • sól do smaku
Składniki