Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 56
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 89
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 46
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 112
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 56
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 89
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 46
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 112
Składniki
Ciasto: mąkę ziemniaczaną rozprowadzic w 1/4 szkl. zimnego rosołu, powoli wsypac mąkę pszenną, wymieszac. Dodac roztrzepane jajko, szczyptę soli, wyrobic gładkie, lejące ciasto. Mięso pokroic w sporą kostkę (o boku ok. 2 cm), wrzucic do miski z ciastem i wymieszac tak by każdy kawałek był nim oblepiony. Mięsko usmażyc aż do zezłocenia na głebokim oleju. Następnie wyłożyc na ręcznik papierowy by nadmiar tłuszczu obciekł.
Sos: Paprykę pokroic w duze kwadraty, marchewkę w ukośne paski, a czosnek posiekac. Wszystkie składniki podsmażyc na łyżce oleju ok. 3 minuty. Po czym do nich wlac resztę rosołu, ocet winny, sos sojowy, dodac cukier. Gotowac chwilkę na małym ogniu po czym zagęścic łyżeczką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotowac.
Usmazone mięso podawac z sosem oraz ryżem. Można je bezpośrednio polac sosem lub sos podac w osobnej miseczce i maczac w nim kostki mięsa.
Przepis pochodzi z książki Orientalne smaki, autorstwa: Biruta Markuza