Wieprzowina po wietnamsku

Wieprzowina po wietnamsku
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popularnym "chińczyku" Chrupiąca wieprzowina w słodkim sosie karmelowym z ostrym posmakiem. Na prawdę polecam. Proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne dla podniebienia.

Składniki

  • 70 dag wieprzowiny na gulasz
  • 3/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki zimnej wody,
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek

Przygotowanie

  1. Wieprzowinę kroimy na paseczki i marynujemy ok 15 min w sosie sojowym.

  2. Sos karmelowy: Na patelni rozpuszczamy cukier trzcinowy z 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy powstanie karmel wlewamy 1/4 szklanki gorącej wody i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W trakcie mieszania powstaną bąbelki, jest to efekt tzn "small eruption".

  3. Do tak powstałego karmelu wrzucamy wieprzowinę wraz z sosem sojowym, cebule pokrojoną w piórka i czosnek w drobną kosteczkę.

  4. Przyprawiamy ostrą i słodką papryką i dusimy ok 40 min, do momentu, aż wieprzowina będzie miękka i chrupiąca.

  5. Wieprzowiną podajemy z ryżem i dekorujemy szczypiorkiem.

  6. Smacznego!

Komentarze do przepisu (11)

Wiolcia02 22 lutego 2012
mmmm uwielbiam taką kuchnię :) do ulubionych i 5 :)
kibi87 22 lutego 2012
czym się różni ciemny sos sojowy do sosu sojowego, czy to to samo ? Zrobię na pewno, pysznie wygląda
agnieszkacrow 23 lutego 2012
Wikipedia donosi, że: "Sos jasny (light), nadający się przede wszystkim do przyprawiania gotowych potraw;
Sos... Czytaj całość »
Wikipedia donosi, że: "Sos jasny (light), nadający się przede wszystkim do przyprawiania gotowych potraw;
Sos ciemny (dark), gęstszy niż light, "dojrzewa" dłużej; przeznaczony do gotowania i marynowania"

Ja kupiłam zwykły sos sojowy, na oko był ciemny, więc tak też napisałam, bo ostatnio ktoś o to pisał. Z jasnym się wcześniej nie spotkałam. Być może jest specjalnie oznaczony jako jasny. A ciemny to ten standardowy :)

Pozdrawiam!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 70 dag wieprzowiny na gulasz
  • 3/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki zimnej wody,
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
Składniki