Wieprzowina po chińsku z makaronem

Wieprzowina po chińsku z makaronem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Chińskie jedzenie to szybkie jedzenie:). Jego przygotowanie nie powinno zająć nam dłużej niż 30 minut. Wieprzowinę po chińsku lubię chyba nawet bardziej niż kurczaka w tym wydaniu. Przepis na 4 porcje.

Składniki

  • 400g łopatki lub szynki wieprzowej
  • 300g makaronu spaghetti
  • 1 duży por
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 marchewki
  • 50g grzybków mun
  • mieszanka przypraw do dań chińskich
  • sól, pieprz
  • olej sezamowy
  • sos sojowy

Przygotowanie

  1. Łopatkę kroimy w bardzo drobne plasterki. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew kroimy w słupki, por w krążki, papryki w paski. Grzybki mun namaczamy we wrzątku przez 15 minut, odcedzamy.


  2. Na mocno rozgrzanym oleju, na dużym gazie podsmażamy wieprzowinę do mocnego zarumienienia. Następnie dodajemy warzywa i grzybki. Przyprawiamy solą i przyprawami. Podsmażamy 5 minut, po czym zalewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy przez około 30 minut, do miękkości warzyw i odparowania wody.

  3. Na koniec dodajemy makaron, sos sojowy, wszystko dokładnie mieszamy. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki.

Składniki
  • 400g łopatki lub szynki wieprzowej
  • 300g makaronu spaghetti
  • 1 duży por
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 marchewki
  • 50g grzybków mun
  • mieszanka przypraw do dań chińskich
  • sól, pieprz
  • olej sezamowy
  • sos sojowy
Składniki