Wieprzowina duszona w kapuście

Wieprzowina duszona w kapuście
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Danie kuchni góralskiej...pyszne i aromatyczne.

Składniki

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 1 kg białej kapusty
  • 2 szalotki
  • 5 łyżek masła
  • 1 kopiasta łyżka mąki
  • ocet
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kapustę grubo siekamy. Mięso kroimy na 2 cm plastry, podsmażamy z obu stron na maśle. Szalotki kroimy w kostkę, wrzucamy na masło ze smażenia mięsa, szklimy i razem z mięsem dodajemy do kapusty. Wlewamy 250 ml wody, gotujmy pod przykryciem do miękkości kapusty. Na maśle ze smażenia zrumieniamy mąkę, rozprowadzamy odrobiną wywaru z duszenia kapusty, dodajemy do całości, dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i octem. Zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Dodajemy posiekany szczypior, mieszamy.

Komentarze do przepisu (6)

Futka 09 września 2015
Przepyszne mięsko :)
marysia11082 09 września 2015
Jak zawsze świetny przepis,robię podobne danie tylko z żeberkami i kiszoną kapustą.
PYCHA
Wichurka51 29 września 2017
Rzeczywiście wygląda super . Robię dzisiaj.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 1 kg białej kapusty
  • 2 szalotki
  • 5 łyżek masła
  • 1 kopiasta łyżka mąki
  • ocet
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
Składniki