Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wieprzowa pieczeń"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 3660
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 806
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 3660
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 806
Składniki
Mięso od szynki na pieczeń będzie bardzo kruche, zachowa też piękny kolor, jeśli wcześniej natrzesz je solą do peklowania i odstawisz na 2-3 doby w chłodne miejsce, a potem włożysz jeszcze do marynaty. Tak samo przyrządza się karkówkę.
Mięso umyj, osusz, grubą skórkę natnij w kratkę. Mięso natrzyj solą, pieprzem oraz majerankiem. W nacięcia wbij goździki. Owiń szynkę i odstaw na dobę w chłodne miejsce.
Włóż do brytfanki, podlej niewielką iloś cią wody. Nakryj. Piecz 50 minut. W tym czasie przygotuj glazurę. Zagotuj wino z cukrem i zredukuj płyn. Dodaj musztardę, miód i jeszcze raz zagotuj.
Po 50 minutach pieczenia posmaruj szynkę glazurą. Piecz 10 min. Potem znów posmaruj glazurą, piecz kolejne 10 min. Powtórz jeszcze raz.
Wyjmij szynkę, odczekaj 10 minut, potem pokrój ją w plastry. Możesz także kilka minut przed końcem pieczenia posmarować mięso dżemem z żurawin.Źródło: Dobry Tydzień