Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wieniec z mielonego mięsa"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 319
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 5027
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 319
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 5027
Składniki
Mięso mielone włóż do miski. Wbij jajko, wsyp bułkę tartą, posiekaną natką pietruszki. Dodaj śmietanę, drobno pokrojoną cebulę. Wymieszaj mięso, przypraw solą i pieprzem.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z mięsa uformuj kulę. Ułóż ją na blasze, pięścią zrób dosyć głębokie wgłębienie. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego na ok. 190°C. Piecz około 5-7 minut.
Ciasto francuskie rozwałkuj, podsyp mąką. Wytnij dwa rodzaje paseczków: grubsze i cieńsze. Obłóż nimi mięso tak, aby powstał „koszyczek”. Zlep paseczki, posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz około 30-35 min.
Oczyść i pokrój pieczarki. Obgotuj je w osolonej wodzie, odcedź. 10 min przed końcem pieczenia mięsa ułóż pieczarki w „koszyczku”. Posyp natką, oprósz solą. Podaj gorące z czerwonym barszczem.
Zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem.
Sylwia Ładyga z BrzegówŹródło: Takie jest życie