Wielkanocne Polędwiczki

Wielkanocne Polędwiczki
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Delikatne mięso faszerowane jajkiem zanurzone w pysznym musztardowym sosie może być ozdobą naszego świątecznego stołu. Mięso jest bardzo smaczne, na pewno goście się skuszą.

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 marchew
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ pęczka szczypiorku
  • Cebula
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Olej do smażenia
  • 100 g musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. 1. Mięso obieramy z błonek, kroimy wzdłuż tak żeby powstał nam duży płat, czyli nie do końca i rozbijamy.
    2. Doprawiamy pieprzem oraz solą.

  2. 3. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczach, dodajemy posiekany szczypiorek i oliwę.
    4. Nakładamy równomiernie na mięso.

  3. 5. Na środku układamy jajka i zwijamy w roladę.
    6. Wkładamy w rękaw do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C.

  4. 7. W tym czasie, co piecze się nam mięso robimy sos, cebulę obieramy drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.
    8. Dodajemy ocet balsamiczny, musztardę, miód paprykę słodką i podlewamy wodą, chwilę gotujemy.
    9. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody.

  5. 10. Polędwiczki po upieczeniu kroimy w krążki, układamy w naczyniu i polewamy sosem.

  6. 11. Danie gotowe.
    12. Smacznego.

Komentarze do przepisu (3)

Docherro 17 lutego
Smaczne mięsko do obiadu a bez sosu na zimno:)
ErJot 02 kwietnia
Świetny pomysł:)
KulinarnaChwila 03 kwietnia
Dziękuję ;)
Składniki
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 marchew
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ pęczka szczypiorku
  • Cebula
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Olej do smażenia
  • 100 g musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz
Składniki