Wegetariańskie flaki z boczniaków

Wegetariańskie flaki z boczniaków
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: kameron
Flaki z boczniaków ostrygowatych zrobiłem po raz pierwszy tej wiosny. Wpisałem w wyszukiwarkę słowo "boczniaki" i dowiedziałem się sporo dobrego! Internet przelewa się od przepisów z wykorzystaniem tego grzyba, ale mnie w oko wyjątkowo wpadł pomysł na flaki. Przejrzałem chyba wszystkie możliwe przepisy i doszedłem do wniosku, że zrobię jak zawsze - pomieszam, zmiksuję to wszystko, dodam od siebie i powstanie danie.

Składniki

  • boczniak ostrygowaty 500 g
  • marchewka 2 szt.
  • pietruszka korzeń 1 szt.
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • olej z pestek winogron/lub orzechów laskowych 3 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • przecier pomidorowy 3 łyżki
  • ostra musztarda 1 łyżka
  • ziele angielskie 5 ziaren
  • liść laurowy 3 szt.
  • gałka muszkatołowa szczypta
  • ostra papryka 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • natka pietruszki pęczek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Marchew i pietruszkę po obraniu pokroiłem w słupki o długości około 3 cm. Cebulę z kolei w dość drobną kostkę.

  2. Boczniaki dobrze umyłem i również pokroiłem - na długie paski wzdłóż blaszek.

  3. W garnku na rozgrzany olej wrzuciłem najpierw cebulę z marchewką i pietruszką, a po 2 minutach grzyby. Całość dusiła się pod przykryciem około 10 minut, tak, by grzyby puściły wodę.

  4. Po tym czasie do garnka wlałem 1,5 litra wrzątku, dodałem ziele angielskie, liście laurowe, czosnek w całości oraz masło i gotowałem przez 20 minut. Po tym czasie grzyby były wystarczająco miękkie, a całość nabrała przyjemnie wyglądającej konsystencji. Wtedy dodałem przecier pomidorowy i musztardę, oraz przyprawy: majeranek, ostrą paprykę i posiekaną drobno natkę pietruszki. Należy całość dobrze i intensywnie wymieszać. Na końcu doprawianie - gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (1)

GREGORHSPEED 08 sierpnia 2016
<3 Uwielbiam <3
Składniki
  • boczniak ostrygowaty 500 g
  • marchewka 2 szt.
  • pietruszka korzeń 1 szt.
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • olej z pestek winogron/lub orzechów laskowych 3 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • przecier pomidorowy 3 łyżki
  • ostra musztarda 1 łyżka
  • ziele angielskie 5 ziaren
  • liść laurowy 3 szt.
  • gałka muszkatołowa szczypta
  • ostra papryka 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • natka pietruszki pęczek
  • sól, pieprz
Składniki