Wegetariański obiad

Wegetariański obiad
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Danie jest lekkie, smaczne i pożywne. Porcją, która jest na zdjęciu, można się spokojnie najeść do syta. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 2 szkl. suchej czerwonej soczewicy
  • 5-6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3/4 szkl. mąki z ciecierzycy
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka
  • 1 miseczka sosu paprykowo-pieczarkowego
  • 200 g kaszy jaglanej

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno pokroić. Czosnek przepuścić przez praskę. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa poddusić na oleju, a następnie wystudzić. Soczewicę można krótko namoczyć (około 1/2 godziny) , a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Połączyć z warzywami z patelni, mąką z ciecierzycy, pokrojoną natką i przyprawami. Mąka z ciecierzycy ma właściwości sklejające, więc bez trudu można formować pulpety. Z podanych proporcji wyszło mi dwanaście sporych pulpetów. Piec je w piekarniku na papierze do pieczenia przez 25- 30 minut w 190-200 st. C.
    Gdy pulpety się pieką, ugotować kaszę jaglaną. Najpierw należy ją sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się charakterystycznej dla niej goryczki.
    Ciepłą kaszę nakładać na talerze, dodać sos paprykowo-pieczarkowy ( mój przepis wcześniejszy), a na wierzch upieczone pulpety. Pycha!

Komentarze do przepisu (12)

fafiatko 12 kwietnia 2019
Swietne pulpety! i z piekarnika wiec samo zdrowie!
pelen_brzuszek 13 kwietnia 2019
widać, że bardzo pożywnie :)
SlodkoSlodka83 14 kwietnia 2019
Smakowicie i bardzo smacznie :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szkl. suchej czerwonej soczewicy
  • 5-6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3/4 szkl. mąki z ciecierzycy
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka
  • 1 miseczka sosu paprykowo-pieczarkowego
  • 200 g kaszy jaglanej
Składniki