Wegańskie pierogi z soczewicą - jak z mięsem

Wegańskie pierogi z soczewicą - jak z mięsem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Zaskakujące połączenie składników, które sprawia, że pierogi smakują tak, jakby były z mięsem. Pyszne prosto z wody, jeszcze pyszniejsze z patelni!

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 150 g zielonej soczewicy (suchej)
  • 1 średnia cebula
  • 8 plasterków suszonych pomidorów
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Ciasto na pierogi:

    Nalewam gorącą wodę z kranu do szklanki (zawsze sprawdzam temperaturę wody palcem, jeśli zacznie parzyć - to dopiero wtedy napełniam szklankę).

    Do miski wsypuję mąkę i szczyptę soli. Następnie dolewam olej, oraz gorącą wodę.

    Wyrabiam ciasto - w konsystencji powinno przypominać plastelinę. Jeśli jest za płynne, podsypuję mąką, jeśli zbyt twarde - dolewam więcej wody. Staram się dodawać jak najmniej mąki - już podczas dłuższego wyrabiania, ponieważ im więcej niezaparzonej wodą mąki, tym ciasto będzie twardsze.

    Ciasto najpierw wyrabiam w misce (miska ogrzewa się pod wpływem ciepła, więc ciasto szybciej stanie się plastyczne) a gdy już jest zwarte, przekładam na stolnicę i kończę wyrabianie.

    Ciasto kroję nożem na 4 części, wkładam z powrotem do miski i przykrywam szczelnie ręcznikiem papierowym. To bardzo ważne, żeby ciasto trzymać w ciepłej misce pod przykryciem - w rezultacie ciasto nie wyschnie, będzie bardziej delikatne i plastyczne.

  2. Farsz:

    W osolonej wodzie gotujemy soczewicę do miękkości (ok 20 minut). Odcedzamy z wody.

  3. Cebulę kroimy w kosteczkę, na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, dodajemy 4 ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe oraz pokrojoną cebulę. Podsmażamy, aż cebula się zezłoci, następnie wyjmujemy ziela angielskie i liscie laurowe.

  4. Do wysokiego naczynia przekładamy odcedzoną soczewicę, podsmazoną cebulkę (bez ziół), suszone pomidory pokrojone w drobniejsze części, majeranek, lubczyk i paprykę, sos sojowy i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem a następnie blendujemy na gładką masę.

  5. Stolnicę posypuję niewielką ilością mąki, smaruję nią też wałek. Rozwałkowuję ciasto na ok. 1,5-2 mm - robię to na oko, rozwałkowuję do momentu, aż stanie się już lekko przeźroczyste. Olej i oliwa dodana do ciasta sprawi, że nawet cienkie ciasto nie rozklei się podczas gotowania.

    Z ciasta wykrawamy krążki. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy kilka minut do miękkości ciasta i przekładamy na talerz.

    Możemy jeść prosto z wody lub podsmażyć na patelni na oleju - będą złociste i ichrupiące.

  6. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 23 października
Coś dla mnie:)
kuchmariola63 24 października
Super pierogi :)
slodkisentyment 24 października
Fajne pierogi :)
Składniki
  • 350 g mąki pszennej
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 150 g zielonej soczewicy (suchej)
  • 1 średnia cebula
  • 8 plasterków suszonych pomidorów
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól
Składniki