Wegańskie pesto z brokuła

Wegańskie pesto z brokuła
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Proponuję dziś przepis na szybki obiad z gatunku tych w pół godziny - pesto z brokuła - szybkie, zdrowe i wegańskie, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 3-4 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 brokuł
  • garść liści bazylii
  • Koperek
  • sól, pieprz, oregano
  • oliwa
  • 250 g makaronu spaghetti
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji

Przygotowanie

  1. 1. Zaczynamy od uprażenia ziaren słonecznika. Prażymy na suchej patelni.

    2. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie wraz z oregano, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

    3. Różyczki brokuła wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez chwilę, a następnie przelewamy zimną wodą, dzięki temu powinny zachować piękny zielony kolor.
    W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle.

    4. Następnie przekładamy wszystko do naczynia: podgotowany brokuł, uprażony słonecznik, cebulę z czosnkiem i oregano, bazylię, koperek.

    5. Blendujemy. W czasie blendowania dodajemy jeszcze trochę oliwy, solimy, pieprzymy, możemy dodać jeszcze trochę przypraw, gdy potrzebujemy.

    6. Następnie pesto mieszamy z ugotowanym makaronem. Najlepiej jak makaron jest gorący, nie przelewam go zimną wodą tylko gorący makaron mieszam z pesto i gotowe.
    Podajemy udekorowane pomidorkami koktajlowymi, koperkiem, słonecznikiem.
    Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (2)

SlodkoSlodka83 13 stycznia
Prosto,smacznie i zdrowo :-)
Kawa-z-mlekiem 13 stycznia
Dziękuję, i co bardzo ważne, też szybko. Pozdrawiam serdecznie :-)
Składniki
  • 3-4 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 brokuł
  • garść liści bazylii
  • Koperek
  • sól, pieprz, oregano
  • oliwa
  • 250 g makaronu spaghetti
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji
Składniki