Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewające leczo w wegańskiej wersji.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 671
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 671
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Składniki
Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę.
W rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
Papryki przekroić wzdłuż na połowy, usunąć gniazda nasienne i umyć.
Każdą z umytych połówek papryk przekroić w poprzek, a następnie każdą tak uzyskaną ćwiartkę wzdłuż na trzy części. Dzięki temu papryki będą wyraźnie wyczuwalne w potrawie.
Pokrojone papryki oraz około pół łyżeczki soli dodać do cebuli i dusić pod przykryciem przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Świeże chili pokroić, suszone w całości pokruszyć, w przypadku sproszkowanego pominąć ten etap.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na około 8 części każdy. Można usunąć gniazda nasienne, ja nigdy tego nie robię.
Pokrojone pomidory oraz chili dodać do papryk i cebuli. Całość dusić pod przykryciem przez kolejne 20 minut, czasami mieszając.
Po tym czasie leczo jest już gotowe i jest dokładnie takie, jak lubię. Jeśli jednak wolicie, kiedy papryka się rozpada, duście je trochę dłużej.