Wegańskie leczo

Wegańskie leczo
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Rozgrzewające leczo w wegańskiej wersji.

Składniki

  • Papryka czerwona 3 szt.
  • Papryka żółta 1 szt.
  • Papryka zielona 1 szt.
  • Pomidory 2 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Olej do smażenia 3 łyżki
  • Papryczka chili suszona cała lub sproszkowana w ilości według uznania
  • Sól

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę.

  2. W rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.

  3. Papryki przekroić wzdłuż na połowy, usunąć gniazda nasienne i umyć.

  4. Każdą z umytych połówek papryk przekroić w poprzek, a następnie każdą tak uzyskaną ćwiartkę wzdłuż na trzy części. Dzięki temu papryki będą wyraźnie wyczuwalne w potrawie.

  5. Pokrojone papryki oraz około pół łyżeczki soli dodać do cebuli i dusić pod przykryciem przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.

  6. Świeże chili pokroić, suszone w całości pokruszyć, w przypadku sproszkowanego pominąć ten etap.

  7. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na około 8 części każdy. Można usunąć gniazda nasienne, ja nigdy tego nie robię.

  8. Pokrojone pomidory oraz chili dodać do papryk i cebuli. Całość dusić pod przykryciem przez kolejne 20 minut, czasami mieszając.

  9. Po tym czasie leczo jest już gotowe i jest dokładnie takie, jak lubię. Jeśli jednak wolicie, kiedy papryka się rozpada, duście je trochę dłużej.

Składniki
  • Papryka czerwona 3 szt.
  • Papryka żółta 1 szt.
  • Papryka zielona 1 szt.
  • Pomidory 2 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Olej do smażenia 3 łyżki
  • Papryczka chili suszona cała lub sproszkowana w ilości według uznania
  • Sól
Składniki