Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.
Pestki dyni posiekać i podprażyć na suchej patelni.
Sezam podprażyć na suchej patelni.
Koperek, szczypior i czosnek drobno posiekać.
Kaszę przelać wrzątkiem, odlać wodę - czynność powtórzyć.
Następnie zalać 1,5 szklanki wody, dodać szczyptę soli i gotować do wchłonięcia płynu na małym ogniu.
Botwinkę oczyścić.
Buraczki wraz z łodyżkami pokroić w drobną kostkę, zalać wodą i gotować około 10 minut, aż będzie miękka.
Odcedzić i dobrze wycisnąć.
Kaszę wymieszać z botwinką i resztą składników w dużej misce.
Doprawić solą i pieprzem. Ponownie wymieszać dokładnie rękami.
Formować z masy kotlety i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku (200 stopni) przez 20 minut.
Następnie obrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 10 minut.
Podawać według własnego uznania.
SMACZNEGO!