Wegańskie bezglutenowe gołąbki

Wegańskie bezglutenowe gołąbki
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pyszna i zdrowa wersja gołabków

Składniki

Przygotowanie

  1. Zapraszam do zobaczenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak przygotować takie gołąbki.

  2. Ważne jest aby wybrać ładną kapustę o jednolitej strukturze. Należy ją naciąć delikatnie w okolicach głąba. Nalewamy do garnka wodę i zanurzamy w niej kapustę. Teraz musimy obgotować kapustę tak aby liście same odchodziły. Za każdym razem nacinamy je w okolicach głąba. Sparzone liście odkładamy na bok.

  3. Ryż przygotowujemy w następujący sposób: Płuczemy 3-4 razy. Następnie nalewamy wodę i wszystko solimy. Stosunek wody do ryżu to powinno być około 110-120% na rzecz wody. Garnek przykrywamy. Zagotowujemy wszystko aż zawrze i zmniejszamy temperaturę do najniższej i tak zostawiamy na 12 minut.

  4. Pieczarki i cebulę kroimy drobno i smażymy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Aby zrobić farsz mieszamy ryż z pieczarkami i cebulą. Dodajemy majeranku roztartego w dłoniach i ewentualnie dosalamy i dodajemy pieprzu.

  5. Liście kapusty faszerujemy i zawijamy (jak to łatwo zrobić pokazałem na filmie). Wszystko układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy wodą. Zapiekamy w piecu przez 90 minut.

  6. Sos: Pomidory kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy oliwę. Wyciskamy 3 ząbki czosnku i lekko je rumienimy. Dodajemy pomidory i smażymy aż zmięknę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko blendujemy a następnie przecieramy na sitku.

  7. Gołąbki podajemy ciepłe polane sosem pomidorowym.

    Życzę smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

gochna55 29 stycznia 2017
Pycha również z kaszą jaglaną, porem i grzybami.Polecam.
Składniki
Składniki