Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj przedstawię całą procedurę wędzenia skrzydełek z kurczaka, kilka bardzo ważnych etapów bez których wędzenie się nie uda. Kilka słów jak wędzić w wędzarni ze stali nierdzewnej. Po obejrzeniu tego filmu, wędzenie stanie się o wiele łatwiejsze. Zapraszam serdecznie :-) https://youtu.be/Gz0lv7XpHLo
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4809
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 164
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 5256
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4809
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 164
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 5256
Składniki
Na początek, myjemy skrzydełka i odcinamy wszystkie lotki. Następnie do większego pojemnika wrzucamy rozdrobniony czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i sól, całość zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut aby aromaty przeszły do wody, następnie zalewamy resztą zimnej wody, solanka jest zrobiona. Następnie wrzucamy do solanki skrzydełka i przykrywamy pojemnik talerzykiem tak aby skrzydełka nie pływały po wierzchu. Pojemnik odstawiamy na 12 godzin do lodówki aby skrzydełka miały czas się zapeklować. Po tym czasie nastawiamy garnek z wodą do parzenia, gdy woda osiągnie temp. wrzenia wrzucamy skrzydełka i parzymy je ok 7 minut w temp. ok 82 stopni. Po parzeniu nakłuwamy skrzydełka na haki i wieszamy na kilka godzin do obeschnięcia.
Gdy skrzydełka są już obsuszone są gotowe do wędzenia. Ważna rzecz przed wędzeniem, wędzimy na drewnie bukowym ok. 2 godzin w temperaturze 50-60 stopni na złoty kolor. Wędzarnię należy również rozgrzać i osuszyć wtedy produkt będzie miał ładniejszy kolor. Powodzenia przy wędzeniu, zapraszam Wszystkich do obejrzenia filmu z mojego wędzenia gdzie dowiecie się więcej.