Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny genialny włoski przepis na wątróbkę. Dodatki idealnie się komponują.
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 67
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 146
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 586
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 198
Polecam.
Odsłon: 931
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 67
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 146
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 586
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 198
Polecam.
Odsłon: 931
Składniki
Wątróbkę umyłam , osuszyłam, posoliłam i popieprzyłam i obtoczyłam w mące. Wątróbka indycza nie jest gruba i nie trzeba jej kroić. Można użyć plastrów wątroby cielęcej lub jagnięcej. Wątróbkę usmażyłam dosyć krótko. Tak aby po przekrojeniu wątróbka nie była surowa , sok może być jeszcze różowy. Zdjęłam ją z patelni.
Na patelni zrobiłam tak zwane sofrito- czyli bazę włoskiego sosu: Lekko podsmażyłam pokrojona w piórka cebulę. Dodałam rozgnieciony i poszatkowany czosnek i pokrojonego selera. Potem dodałam sos pomidorowy. Można użyć obranych , pokrojonych pomidorów. Gdy całość się podsmażyła dodałam wino i szałwię, posmażyłam około 10 minut i doprawiłam sos solą i pieprzem.
Na talerz dałam sos, wątróbkę i jeszcze polałam ją sosem. Wątróbka jest mięciutka i świetnie komponuje się z kwaskowatym sosem.
Smacznego :)