Wątróbka z miechunką, żurawiną i czerwoną porzeczką

Wątróbka z miechunką, żurawiną i czerwoną porzeczką
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Delikatna wątróbka z sarny idealnie komponuje się ze smakiem suszonej żurawiny, miechunki oraz soczystą czerwona porzeczką.

Składniki

  • 500 g wątróbki
  • 3 młode cebulki
  • 60 g suszonej miechunki
  • 60 g suszonej żurawiny
  • 100 g świeżej czerwonej porzeczki
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 ml białego półwytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Wątróbkę oczyszczamy z błony, kroimy na plastry, a następnie obsmażamy z obu stron na oleju i maśle. Do obsmażonej wątróbki dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę, miechunkę oraz żurawinę. Po zeszkleniu cebuli wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Wątróbkę podajemy ze świeżym pieczywem, posypaną porzeczką, natką oraz solą i pieprzem.

Składniki
  • 500 g wątróbki
  • 3 młode cebulki
  • 60 g suszonej miechunki
  • 60 g suszonej żurawiny
  • 100 g świeżej czerwonej porzeczki
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 ml białego półwytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Składniki