Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2140
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 978
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 220
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20994
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2140
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 978
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 220
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20994
Składniki
Jabłka umyć, obrać ze skórki, przekroić na pół, łyżeczką wybrać gniazda nasienne, pokroić w kostkę mniej więcej 1x1 cm. W rondelku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim jabłka.
W niewielkiej ilości letniej wody około 1/2 szklanki rozpuścić miód, a następnie podlać tym jabłka w rondelku. Jabłka dusić pod przykryciem do miękkości kiedy to nie będą chrupać ale stawiać delikatny opór zębom.
Wątrobę oczyszczoną z ewentualnych powięzi czy żył, bardzo ostrym nożem pokroić pod skos (dla otrzymania większej powierzchni) na plastry grubości 1 cm. Lekko obtoczone w mące smażymy krótko z obu stron na bardzo gorącym tłuszczu.
Po zdjęciu wątroby z patelni na półmisek przekładamy jabłka z rondelka na patelnie, dodajemy ocet balsamiczny i redukujemy zbędną ciecz do uzyskania pożądanej konsystencji sosu jabłkowego. Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wykładamy na plastry wątróbki.
Podajemy z dowolnym pieczywem lub z czym kto lubi.
Uwagi. Ważne jest, żeby nie myć patelni po zdjęciu wątroby, dzięki temu smak jaki pozostał na patelni po smażeniu zostanie zebrany przez jabłka. Wątróbkę przed samym zdjęciem można posolić, ale wg mnie sos załatwi tę sprawę za nas. Miodu nie należy rozpuszczać w zbyt gorącej wodzie. Wątrobę wysmażyć tak ja steki wg uznania. Należy jednak pamiętać, że czym dłużej się ją smaży tym będzie twardsza. Przygotowanie jej szybko na bardzo gorącym tłuszczu w cienkich plasterkach spowoduje, że będzie miękka jak plasterek pasztetu
Pałaszować aż uszy się będą trzęsły.