Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wątróbka słodko-kwaśna"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 198
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 166
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 198
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 166
Składniki
35 min • Porcja 140 kcal • Przepis na 3-4 porcje
Wątróbki oczyszczam, myję, osączam na sicie. Cebule kroję w cienkie półplasterki i szklę na maśle z łyżką oliwy. Dodaję wodę, miód, koncentrat i rodzynki. Mieszam i duszę na małym ogniu ok. 10 min.
W tym czasie obsmażam wątróbkę na reszcie oliwy, aż nie będzie krwista. Wątróbkę (bez tłuszczu) łączę z cebulą.
Dodaję przyprawy, mieszam i duszę na małym ogniu 10-15 min, żeby sos się zredukował. Jeżeli sos za bardzo odparuje, można rozcieńczyć go gorącą wodą.
Wątróbka nie musi być nijaka. Ta na stałe zagościła w moim domu. Małgorzata Hert z Ostrowca ŚwiętokrzyskiegoŹródło: Kobieta i życie