Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wątróbka indycza duszona z cebulką, podana z ziemniakami, małosolnym ogórkiem i bulionem kurzym do popicia. Flambirowana - pod koniec duszenia podlana 1/4 szklanki koniaku i podpalona.
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1070
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 146
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1070
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 146
Składniki
Wątróbki oczyść, umyj, osusz i, jeśli potrzeba, pokrój w mniejsze kawałki. Cebule posiekaj w piórka.
Wątróbkę obtocz w mące. Cebulę sparz, blanszuj ok. 5 minut i odsącz dokładnie.
Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i zeszklij. Rozgarnij cebulkę na zewnątrz patelni, zwiększ ogień i wrzuć wątróbkę. Obsmaż na złoty kolor ze wszystkich stron, wymieszaj z cebulą, dodaj 2 - 3 łyżki wody, przykryj i duś na małym ogniu ok. 10 minut.
Kiedy wątróbka będzie miękka, zdejmij pokrywkę, odparuj na większym ogniu sos (mieszaj, aby się nie przypaliła). Podlej koniakiem i podpal. Na tym zdjęciu nie widać, co prawda, płomieni, ale poruszając patelnią rozprowadzisz ogień na całą zawartość. Wątróbka nabierze owocowego, słodkawego posmaku i będzie chrupiąca. Podawaj z ziemniakami z wody i kiszonym (małosolnym) ogórkiem. Ja dodałem jeszcze każdemu kubek gorącego, kurzego bulionu, aby obiad był bardziej sycący.