Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wątróbka drobiowa z jabłkami i czerwoną papryką"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 723
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 143
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 83
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 606
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 723
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 143
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 83
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 606
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Wątróbkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Oczyść z błonek, pokrój na kawałki. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w dużą kostkę lub plastry. Paprykę przekrój na pół, usuń błonki z pestkami, opłucz i pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
Na talerz wsyp mąkę, obtocz w niej kawałki wątróbki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż cebulę, zeszklij. Następnie dodaj jabłko oraz paprykę, duś na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy jabłka zmiękną, dodaj miód oraz majeranek, zamieszaj i duś jeszcze około 2 minuty. Zawartość patelni przełóż do miseczki, przykryj, by nie wystygła. Na tej samej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż wątróbkę i smaż – najpierw na dość dużym ogniu, by zamknąć pory, a potem zmniejsz ogień i smaż po 4 minuty z każdej strony.
Na koniec dodaj cebulę z jabłkami i papryką, wymieszaj, smaż jeszcze chwilkę. Wątróbkę przełóż na talerze. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.
Wątróbkę posól dopiero po usmażeniu, bo inaczej będzie twarda.
30 min Porcja: 390 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie