Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wątróbka drobiowa z cebulką i wiśniami Kulinarna autobiografia Basi Ritz Konfitura z wiśni, alzack"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Rozmroź wiśnie. Obierz i pokrój w piórka szalotki, posiekaj obrane imbir i czosnek. Oberwij liście tymianku.
Zeszklij wszystkie (poza wiśniami) w garnku na 2 łyżkach oliwy. Następnie wlej wino i zredukuj je o połowę na wolnym ogniu. Dodaj ocet balsamiczny i miód. Wymieszaj. Dolej wywar i zagotuj. Zagęść skrobią ziemniaczaną. Włóż wiśnie i gotuj przez minutę. Dopraw solą i pieprzem. Sos zostaw pod przykryciem na wyłączonym ciepłym palniku.
Umyj wątróbkę, starannie osusz ręcznikiem papierowym i oprósz mąką. Smaż na patelni na mocno rozgrzanym maśle przez ok. 3 minuty. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. Dodaj sos, dobrze wymieszaj. I ewentualnie dopraw.
Podawaj natychmiast. Świetnie smakuje z kremowym purée ziemniaczanym.
czas przygotowania: ok. 40 minut, dla 4 osóbŹródło: Olivia