Wątróbka drobiowa duszona z cebulką.

Wątróbka drobiowa duszona z cebulką.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Dziś obiadek skromny ale jest, jakoś zachciało nam się wątróbki więc przygotowałam drobiową ale nie smażoną lecz duszoną aby było trochę sosu. Może nie wygląda zachęcająco ale wyszła bardzo smaczna. Po za tym bardzo lubimy wszystkie podroby a już z cebulką to niebo w gębie jak to mówią.

Składniki

  • 1 kg wątróbki drobiowej,
  • 2 łyżki suszonych warzyw,
  • 3 szklanki wody,
  • 2 duże cebule 300 g,
  • dowolna przyprawa z dodatkiem soli.
  • moja surówka :
  • 1 kg ogórków,
  • 0,5 łyżki soli,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3 łyżki octu,
  • 1 mała śmietana 18 %.

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną i umytą wątróbkę osuszoną przez durszlak przełożyć na patelnię dodając 2 łyżki oleju smażyć do czasu aż pojawi się w niej mniej wody. Jak już woda jest na dnie patelni dodać suszone warzywa.

  2. Z suszonymi warzywami smażyć tak długo aż wyparuje cała woda powstała z wątróbki. Jak już woda z wątróbki wyparowała wlać 2 szklanki przegotowanej a nawet gotującej się wody i dusić pod przykryciem do wyparowania dodanej wody.

  3. Jak już dodana woda wyparowała z wątróbki dodać pokrojoną w piórka cebulę, chwilę podsmażyć i dodać kolejny raz 1 szklankę wody, całość dusić pod przykryciem do czasu powstania sosu. Na sam koniec wątróbkę posolić solą lub dowolną przyprawą z solą ( jeśli posolimy na koniec przed podaniem wątróbka nie będzie twarda ).

  4. Sposób na wykonanie surówki z ogórków nauczyła mnie była teściowa, jak dla mnie to najlepsza surówka jaka jadłam. A więc tak ogórki obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy sól oraz cukier kryształ.

  5. Gdy już wymieszane ogórki z cukrem i solą ( wody z powstałych ogórków nie odlewać ) wlać ocet i również wymieszać. Następnie dodać śmietanę i wszystko wymieszać do połączenia się składników. Powiem wam że surówka jest bardzo smaczna i nadaje się idealnie do młodych ziemniaków.

  6. Obiad podałam z ziemniakami , oczywiście wątróbka z cebulką duszona oraz surówka z ogórka tak jak w opisie.

Komentarze do przepisu (2)

Opcy 29 czerwca
Mam nadzieję, że mile czy raczej smakowicie będę wspominał powyższy przepis, bo wątróbkę przyrządzam nieco... Czytaj całość »
Mam nadzieję, że mile czy raczej smakowicie będę wspominał powyższy przepis, bo wątróbkę przyrządzam nieco inaczej, a sałatka,surówka czy mizeria w tym wydaniu prosta a ciekawa
Puma654 30 czerwca
Wybacz,że krytykuję,ale tak przygotowana wątróbka nie będzie smaczna,a ogórki z taka ilością cukru to... Czytaj całość »
Wybacz,że krytykuję,ale tak przygotowana wątróbka nie będzie smaczna,a ogórki z taka ilością cukru to marmolada a nie mizeria.
Składniki
  • 1 kg wątróbki drobiowej,
  • 2 łyżki suszonych warzyw,
  • 3 szklanki wody,
  • 2 duże cebule 300 g,
  • dowolna przyprawa z dodatkiem soli.
  • moja surówka :
  • 1 kg ogórków,
  • 0,5 łyżki soli,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3 łyżki octu,
  • 1 mała śmietana 18 %.
Składniki