Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wątrobianka w suszonych śliwkach"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 63
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 160
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 182
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 63
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 160
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 182
Składniki
Oczyść jabłka, wykrój gniazda nasienne i pokrój miąższ ze skórką w kosteczkę. Poprzekrawaj na połowy suszone śliwki, a większe na ćwiartki, usuń z nich pestki.
Wysmaruj brytfannę tłuszczem i rozłóż na dnie mieszankę jabłek i śliwek. Lekko posól i podlej wodą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut.
Podczas pieczenia wymieszaj owoce od czasu do czasu. Kiedy owoce się zapieką obniż temperaturę do 170°C, połóż na owocach wątrobiankę, i przyrumień ją.
Podawaj wątrobiankę z pieczonymi owocami oraz z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem.
Czas przygotowania: 50 minut. Poziom: łatwy.Źródło: TV14