Wątroba wp.w sosie cebulowo-marchewkowym.

Wątroba wp.w sosie cebulowo-marchewkowym.
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Docherro
Jeśli lubicie podroby ,to tak przygotowana wątroba jest świetnym obiadem podana z ziemniakami lub kaszą.

Składniki

  • 1,20 kg wwątroby wieprzowej
  • 3 cebule,kilka szt.ziela angielskiego ,3 liście laurowe
  • 2 marchewki
  • mąka do obtoczenia wątroby
  • tłuszcz do smażenia
  • ostra papryka 1/2 łyżeczki
  • sól ,maggi

Przygotowanie

  1. Wątrobę pokroic na mniejsze cżęści ,namoczyć w wodzie na pół godz.
    Dać na sitko by woda obciekła.
    Każdy kawałek obtoczyć w mące i obsmażyć z dwóch stron.
    Przekładać usmażoną wątrobę do rondla.
    Dodać ziele,liśccie laurowe i paprykę.Zalać wodą tyle by wątroba była przykryta i gotować około 40 min.Nie solimy bo wątroba będzie twarda,solimy przed podaniem.
    Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka oraz marchew pokrojoną w talarki.
    Kiedy wątoba jest krucha dodać cebulę i marchewkę,pogoować 10 min.

    Jeśli sos jest za rzadki zrobić zaczepkę z mąki.
    Doprawić do smaku solą ,maggi,pieprzem .

    Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (14)

fafiatko 08 września
Pysznosci! oj dawno nie jadlam a ta wersja wyglada bardzo smakowicie!
kuchmariola63 09 września
Bardzo lubię dania z wątróbki.
Nevermore 10 września
Wątróbka, to Klasyka i nic tego nie zmieni, pycha :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,20 kg wwątroby wieprzowej
  • 3 cebule,kilka szt.ziela angielskiego ,3 liście laurowe
  • 2 marchewki
  • mąka do obtoczenia wątroby
  • tłuszcz do smażenia
  • ostra papryka 1/2 łyżeczki
  • sól ,maggi
Składniki