Wątroba wieprzowa z cebulą w sosie.

Wątroba wieprzowa z cebulą w sosie.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agnes72
Czy koniecznie na obiad musi być mięso, nie sądzę tak więc dziś zrobiłam obiad jakiego mi się chciało od dawna.

Składniki

  • 600 g wątroby wieprzowej,
  • 1 duża cebula,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki mąki ( do wątroby ),
  • 1,5 łyżki suszonych warzyw,
  • 2 szklanki wody.

Przygotowanie

  1. Wątrobę pokroić w plastry, cebulę w piórka i zalać mlekiem, pozostawić w mleku z cebulą na całą noc.

  2. Przed przygotowaniem obiadu przelać wątrobę z cebulą na durszlak i przelać wodą.

  3. Do garnka dodać warzywa i wodę, zagotować.

  4. Kawałki wątroby po ubijać specjalnym urządzeniem do schabowego lub ubić lekko tłuczkiem.

  5. Do talerza wsypać mąkę ułożyć plastry wątroby.

  6. Na patelnię wlać olej, wątrobę obsypać mąką i układać na rozgrzany olej.

  7. Obsmażyć z obu stron na brązowo.

  8. Usmażoną wątrobę dodać do garnka z wodą i warzywami.

  9. W tłuszczu po smażeniu wątroby usmażyć cebulę na lekko brązowy kolor.

  10. Dodać cebulę do gotującej się wątroby w warzywach suszonych.

  11. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem.

  12. Następnie zdjąć pokrywę i nadal dusić na wolnym ogniu do powstania sosu i miękkości wątroby, posolić na sam koniec i dodać szczyptę pieprzu czarnego.

  13. Obiad podałam z ziemniakami oraz ogórek korniszon mojej produkcji. Wątroba wyszła bardzo krucha.

Składniki
  • 600 g wątroby wieprzowej,
  • 1 duża cebula,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki mąki ( do wątroby ),
  • 1,5 łyżki suszonych warzyw,
  • 2 szklanki wody.
Składniki