Warzywny " Koszyk piknikowy"

Warzywny  Koszyk piknikowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KORAL
Ile razy go robię niezmiennie wzbudza zachwyt, zarówno wyglądem jak i smakiem.

Składniki

  • Ciasto: mąka pszenna 500 g
  • drożdże 70 g
  • mleko 125-140 ml
  • masło kub margaryna 100 g
  • 1 jajko
  • sól 1/2 łyżeczki
  • cukier 1 łyżeczka
  • Nadzienie: młode ziemniaki ( lub mniejsze stare ) ok. 240 g
  • warzywa mrożone na patelnię z bazylią i tymiankiem 450 g
  • koper świeży
  • rukola kilka listków
  • Sos - zalewa : śmietana 18 % 200 g
  • ser pleśniowy niebieski 60 g
  • czosnek staropolski 1/2 łyżeczki
  • sól ziołowa 1/2 łyżeczki
  • majeranek 1 łyżeczka
  • 1 jajko
  • pieprz cytrynowy 1/3-1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Młode małe ziemniaki ugotować , ale tak żeby się nie rozpadały. Odlać , posypać świeżo posiekanym koperkiem i ostudzić.
    Warzywa ( marchew, cukinia, fasola szparagowa, papryka) usmażyć na patelni , zgodnie z instrukcją na opakowaniu , ostudzić.
    Śmietanę wymieszać z jajkiem i wszystkimi przyprawami , na koniec dodać drobno pokrojony ser pleśniowy. Sos wstawić do lodówki.
    Robimy ciasto krucho- drożdżowe.
    Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku .
    Mąkę posiekać z tłuszczem , zrobić dołek , wlać drożdże, jajko , wsypać sól i zarobić dość miękkie ciasto. Przykryć miską , aby nie obsychało i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
    Robimy ciasto krucho- drożdżowe.
    Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku .
    Mąkę posiekać z tłuszczem , zrobić dołek , wlać drożdże, jajko , wsypać sól i zarobić dość miękkie ciasto. Przykryć miską , aby nie obsychało i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
    Blaszkę ( 22 X 9 wysokość 7 cm.) smarujemy margaryną , posypujemy mąką.
    Spód blaszki możemy wyłożyć tylko rozwałkowanym ciastem. Ja wykładałam już plecionką , ale tak będzie łatwiej a spodu i tak nie widać.

    Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość max. 1/2 cm. i tniemy na 2 cm. paski .
    Z ciasta robimy gęstą plecionkę i wykładamy boki blaszki , dobrze dociskając ciasto.

    Na ciasto nakładamy papier do pieczenia , obciążamy kaszą lub grochem.

  2. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ciasto w 180 C ok. 20 minut, zdejmujemy papier i jeszcze chwilę podpiekamy spód.
    Wyjmujemy blaszkę . Na podpieczony spód nakładamy warstwę listków rukoli, następnie część ziemniaków z koperkiem , potem część warzyw. Lekko dociskamy i nakładamy następną warstwę ziemniaków i warzyw .
    Całość polewamy sosem i szybko wkładamy do piekarnika.
    Pieczemy w 180 C ok. 50 -60 minut.

Komentarze do przepisu (8)

Nevermore 26 stycznia 2018
WOW, ostatnia fota, jak piramida z filmu, o Indy Jones'ie xD
Zarąbista sprawa, ja to biorę jak każdy film :D
pelen_brzuszek 27 stycznia 2018
ostatnia fotografia rzeczywiście wymiata :)
KORAL 27 stycznia 2018
Jak tak, to zamieniłam zdjęcia :) DZIĘKUJĘ :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto: mąka pszenna 500 g
  • drożdże 70 g
  • mleko 125-140 ml
  • masło kub margaryna 100 g
  • 1 jajko
  • sól 1/2 łyżeczki
  • cukier 1 łyżeczka
  • Nadzienie: młode ziemniaki ( lub mniejsze stare ) ok. 240 g
  • warzywa mrożone na patelnię z bazylią i tymiankiem 450 g
  • koper świeży
  • rukola kilka listków
  • Sos - zalewa : śmietana 18 % 200 g
  • ser pleśniowy niebieski 60 g
  • czosnek staropolski 1/2 łyżeczki
  • sól ziołowa 1/2 łyżeczki
  • majeranek 1 łyżeczka
  • 1 jajko
  • pieprz cytrynowy 1/3-1/2 łyżeczki
Składniki