Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Warzywny chłodnik"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27471
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1203
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27471
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1203
Składniki
Szpinak oraz botwinkę namocz w zimnej wodzie, przebierz i osusz.
Odetnij z warzyw łodygi i wyrzuć, a liście drobno posiekaj.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Jeśli lubisz jego smak, możesz wykorzystać nawet 5 ząbków.
W garnku z grubym dnem mocno rozgrzej olej. Najpierw zeszklij czosnek, a po chwili dorzuć szpinak oraz botwinkę. Duś całość na małym ogniu około 3 minuty, stale mieszając.
Do dużej miski wlej zimny kefir i jogurt naturalny. Dodaj ostudzone miękkie warzywa i zmiksuj za pomocą blendera. Wstaw chłodnik do lodówki na minimum godzinę.
Rozlej zupę do miseczek. Każdą porcję udekoruj pokrojonymi suszonymi pomidorami z zalewy. Możesz też przyozdobić danie liśćmi botwinki.
<strong>Jolanta Główka z Chorzowa</strong>Źródło: Super TV