Warzywne wieżyczki

Warzywne wieżyczki
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Delikatne plastry selera połączone z kwaskowym pomidorem, aromatyczny ryż i zapieczony żółty ser są genialnym zestawieniem. Proste danie, a jakie smaczne.

Składniki

  • 1kg selera korzeniowego
  • 2 pomidory
  • 100 g żółtego sera
  • 250 g ryżu pełnoziarnistego
  • 750 ml wody
  • 1-2 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 rosołek roślinny
  • pęczek szczypiorku
  • ulubione zioła
  • sól, pieprz, przyprawy

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotować risotto: czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Podsmażyć na gorącym oleju. Dodać opłukany ryż i trochę poddusić. Dodać 750 ml wody i kostkę rosołku( lub jeśli mamy wywar warzywny własnej roboty lub np. wodę z ugotowanego selera) i gotować na małym ogniu około 30 minut.

  2. Szczypiorek pokroić w drobne krążki, dodać do ryżu około 10 minut przed końcem gotowania. Ugotowany ryż doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami. Ser utrzeć i połowę dodać do ryżu.

  3. Seler obrać, umyć i pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. W garnku zagotować wodę z solą. Plastry selera wrzucić do garnka z gotującą się woda i pogotować około 15 minut, ale uważać, żeby się za bardzo nie rozgotowały. Wodę po selerze można jeszcze będzie do czegoś użyć, więc jej nie wylewajmy. ( Można do zupy ).

  4. Selera osuszyć i położyć na formę do pieczenia. Formę można posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na plastry selera rozkładamy rissotto z ryżu. Pomidorki kroimy w plastry, kładziemy na risotto i posypujemy serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 225 ° C około 10 minut, aż wszystko ładnie się zapiecze. Miałam jeszcze różyczki brokułów, które dodatkowo upiekłam obok selera i można je położyć na pomidora. Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 09 stycznia 2018
Świetne jedzonko:)I jak zwykle u Ciebie bardzo ładnie podane:)
Składniki
  • 1kg selera korzeniowego
  • 2 pomidory
  • 100 g żółtego sera
  • 250 g ryżu pełnoziarnistego
  • 750 ml wody
  • 1-2 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 rosołek roślinny
  • pęczek szczypiorku
  • ulubione zioła
  • sól, pieprz, przyprawy
Składniki