Warzywne risotto

Przepis dnia 2009-01-27
Warzywne risotto
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: buongustai
Zdrowe i sycące

Składniki

  • ryż do risotto (drobnoziarnisty, np. typu carnaroli), 350 g
  • małe cukinie, 300 g
  • średnie marchewki, 2 sztuki
  • mrożony zielony groszek, ok. 100 g
  • oliwa extra virgin, 2 łyzki
  • masło, 2 łyżki
  • tarty parmezan, 3 łyżki
  • gorący bulion, 0,5 l
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Umyte i nieobrane cukinie pokroić w talarki, a jeśli są większe to każdy talarek podzielić na ćwiartki. Marchewki obrać i pokroić w kosteczkę. Na dużej patelni lub szerokim, ale nie za głębokim rondlu rozgrzać oliwę z jedną łyżką masła. Następnie dodać pokrojone cukinie, marchewkę i groszek. Całość poddusi ok. 5 minut. Następnie wsypać ryż i krótko całość podsmażyć, ciągle mieszając. Stopniowo dolewać gorący bulion, aż ryż wchłonie płyn i będzie gotowy (ok. 15-20 minut). Pod koniec gotowania dodać pieprzu i soli według uznania. Przed podaniem dodać łyżkę masła i parmezan. Zamieszać i natychmiast podawać. Risotto ładnie się prezentuje na talerzu posypanym natką z pietruszki.

Komentarze do przepisu (4)

mario11 29 maja 2009
maslo sie daje na sam koniec
buongustai 30 maja 2009
Cytuję przepis: "Przed podaniem dodać łyżkę masła i parmezan. Zamieszać i natychmiast podawać." Pozdrawiamy... Czytaj całość »
Cytuję przepis: "Przed podaniem dodać łyżkę masła i parmezan. Zamieszać i natychmiast podawać." Pozdrawiamy Mario11 :)
gocha01 16 marca 2010
Oooo jeny właśnie zrobiłam:-) po prostu wszyscy są zachwyceni:-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ryż do risotto (drobnoziarnisty, np. typu carnaroli), 350 g
  • małe cukinie, 300 g
  • średnie marchewki, 2 sztuki
  • mrożony zielony groszek, ok. 100 g
  • oliwa extra virgin, 2 łyzki
  • masło, 2 łyżki
  • tarty parmezan, 3 łyżki
  • gorący bulion, 0,5 l
  • sól, pieprz
Składniki