Warzywne lasagne

Warzywne lasagne
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
To danie zdecydowanie dla wielbicieli makaronu i dbających o linię. Nam to nie grozi, linii brak :P Aromatyczne i treściwe.

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 1 marchew
  • 1 mała puszka soczewicy konserwowej
  • 400 g sosu np. Barilla z bazylią
  • makaron lasagne
  • oliwa z oliwek
  • 1 garść bazylii
  • 1 garść natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz

Przygotowanie


  1. Cukinię kroimy w kostkę, razem z posiekaną cebulą, startą na dużych oczkach marchew, lekko podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy sos, przeciśnięty przez praskę czosnek, soczewicę wraz z zalewą, posiekaną bazylię i natkę pietruszki, ser, mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pierzem.
    Dno naczynia smarujemy oliwą, układamy warstwę makaronu, następnie wylewamy sos, przykrywamy kolejną warstwą makaronu. Ostatnią warstwą ma być sos, który posypujemy startym parmezanem.
    Całość zapiekamy pod przykryciem 45 min w temperaturze 180°C, następnie 10 minut bez przykrycia.

Komentarze do przepisu (22)

Dolcevita-in-my-kitchen 12 grudnia 2017
Troche pozno, bo poprosilabym o porcyjke ;-)
Pobitegarybarbary 12 grudnia 2017
Lasagne bez mięsa to dla mnie coś nowego. Trzeba wypróbować.
Kardamonovy 12 grudnia 2017
Warzywa!!! <3.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 duża cukinia
  • 1 marchew
  • 1 mała puszka soczewicy konserwowej
  • 400 g sosu np. Barilla z bazylią
  • makaron lasagne
  • oliwa z oliwek
  • 1 garść bazylii
  • 1 garść natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz
Składniki