Spód:
Na wrzącą wodę stopniowo wsypujemy kaszkę ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając, około 20 minut (zależy od kaszki, należy zwrócić uwagę na wskazówki od producenta). Do kaszki dodajemy masło, ser i przyprawy mieszamy do ich połączenia.
Gorącą polentę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kształtujemy okrągły kształt. Odstawiamy do wystudzenia i zastygnięcia, na 2-3 godziny.
Obłożenie:
Spód z polenty smarujemy cienko koncentratem. Układamy plasterki mozzarelli, pomidorów, bakłażan, cienko pokrojone pieczarki, cebulę i odsączone z zalewy karczochy. Całość posypujemy solą, pieprzem, płatkami chili oraz oregano. Na koniec posypujemy startym parmezanem.
Pieczemy w 220 stopniach C przez 20-25 minut.
Przed podaniem posypujemy listkami lubczyku.
Porada: Spód/spody można zrobić wcześniej i przechować w lodówce, przełożone folią spożywczą. Przed przygotowaniem należy je tylko przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i obłożyć ulubionym dodatkami, a następnie zapiec.
Komentarze do przepisu (2)
Potrzeba matką wynalazków, super :D