Warzywna pizza na spodzie z polenty

Warzywna pizza na spodzie z polenty
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Polenta idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju zapiekanek, dlatego postanowiłam jej użyć jako spodu pod pizzę. Wynik przerósł moje oczekiwania, gdyż pizza wyszła pyszna. Moją pizzę obłożyłam warzywami, ale wy możecie użyć swoich ulubionych dodatków.

Składniki

  • spód:
  • szklanka drobnej kaszki kukurydzianej
  • 1 litr wody
  • łyżeczka soli morskiej
  • 3 łyżki masła
  • 40 g parmezanu
  • opcjonalnie: pół łyżeczki chili, pół łyżeczki suszonego czosnku, łyżeczka suszonej pietruszki
  • obłożenie:
  • pomidor krymski
  • Mozzarella
  • 4 pieczarki
  • kilka krążków czerwonej cebuli
  • marynowane karczochy
  • mini bakłażan
  • starty parmezan
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól pieprz oregano świeży lubczyk do posypania

Przygotowanie

  1. Spód:
    Na wrzącą wodę stopniowo wsypujemy kaszkę ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając, około 20 minut (zależy od kaszki, należy zwrócić uwagę na wskazówki od producenta). Do kaszki dodajemy masło, ser i przyprawy mieszamy do ich połączenia.

    Gorącą polentę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kształtujemy okrągły kształt. Odstawiamy do wystudzenia i zastygnięcia, na 2-3 godziny.
    Obłożenie:
    Spód z polenty smarujemy cienko koncentratem. Układamy plasterki mozzarelli, pomidorów, bakłażan, cienko pokrojone pieczarki, cebulę i odsączone z zalewy karczochy. Całość posypujemy solą, pieprzem, płatkami chili oraz oregano. Na koniec posypujemy startym parmezanem.

    Pieczemy w 220 stopniach C przez 20-25 minut.
    Przed podaniem posypujemy listkami lubczyku.

    Porada: Spód/spody można zrobić wcześniej i przechować w lodówce, przełożone folią spożywczą. Przed przygotowaniem należy je tylko przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i obłożyć ulubionym dodatkami, a następnie zapiec.

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 24 lutego 2018
Bardzo ciekawy przepis, biorę do wypróbowania, bo wygląda bardzo apetycznie :)
Potrzeba matką wynalazków, super :D
rosynka 25 lutego 2018
Pycha!
Składniki
  • spód:
  • szklanka drobnej kaszki kukurydzianej
  • 1 litr wody
  • łyżeczka soli morskiej
  • 3 łyżki masła
  • 40 g parmezanu
  • opcjonalnie: pół łyżeczki chili, pół łyżeczki suszonego czosnku, łyżeczka suszonej pietruszki
  • obłożenie:
  • pomidor krymski
  • Mozzarella
  • 4 pieczarki
  • kilka krążków czerwonej cebuli
  • marynowane karczochy
  • mini bakłażan
  • starty parmezan
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól pieprz oregano świeży lubczyk do posypania
Składniki