Warzywa zapiekane z fetą

Przepis dnia 2021-07-09
Warzywa zapiekane z fetą
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Na dnie żaroodpornego naczynia wytwarza się pyszny sos, w którym można maczać pieczywo. W ten sposób zapiekanka zamieni się w pożywną kolację.

Składniki

  • 1 średni batat
  • 2 pomidory
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g fety
  • 4-5 łyżek oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano

Przygotowanie

  1. Batat obrać i pokroić na większe kawałki. Ugotować. Paprykę i pomidory umyć. Pokroić na cząstki. Tak samo pokroić na mniejsze kawałki cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Fetę pokroić na spore kawałki.
    Warzywa układać w żaroodpornym naczyniu naprzemiennie. Kolejne warstwy posypywać przyprawami. Na koniec rozłożyć fetę. Całość polać oliwą. Zapiekać w 180 st. około 30 minut.
    Uwaga! Ostrożnie z solą. Feta już jest słona.

Komentarze do przepisu (10)

SlodkoSlodka83 13 czerwca
Zdecydowanie moje smaki :-)
Docherro 13 czerwca
Fajny pomysł:)
fafiatko 13 czerwca
Bardzo podoba mi sie ten przepis,ze smakiem wykorzystam!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 średni batat
  • 2 pomidory
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g fety
  • 4-5 łyżek oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano
Składniki